
تفسیرهای ایرانی و آمریکایی از تحریمهای مرتبط با هستهای+ جدول
در مورد مفهوم «تحریمهای مرتبط با موضوع هستهای» در حال حاضر دو تفسیر ارایه شده است. یکی را میتوان «تفسیر خوشبینانه» و دیگری را «تفسیر بدبینانه» دانست. در جدول زیر سعی شده است دلایل تحریمهای آمریکا، اتحادیه اروپا و سازمان ملل و ارتباط آنها با موضوع هستهای ایران بررسی شود.

چرا مفهوم «تحریمهای مرتبط با موضوع هستهای» معما است؟
وقتی مفهومی به صورت دقیق تعریف نشده باشد و نقش محوری در یک سند را داشته باشد، ناخودگاه در معرض تفاسیر متعدد قرار خواهد گرفت. به طور طبیعی هر یک از طرفین تلاش خود برای ارایهای تفسیری که بیشترین منافع آنها را تامین کند، انجام خواهند داد.

معمای تحریمهای مرتبط با موضوع هستهای(۹)/ تحریم کشتیرانی
شرکت کشتیرانی ایران در قطعنامه ۱۹۲۹ سازمان ملل تحریم شد. دلیل تحریم فعالیتهای این شرکت در دور زدن تحریمها و موارد مشخص شده در قطعنامههای قبلی سازمان ملل است.

معمای تحریمهای مرتبط با موضوع هستهای(۸)/ تحریم دسترسی به درآمدهای نفت
در قانون کاهش تهدید ایران در بیان دلایلی که منجر به وضع این قانون شده آمده است: «دریافت کنگره این است که هدف اجبار ایران به رها کردن تلاشها برای به دست آوردن توانمندی سلاحهای هستهای و اقدامات تهدید کننده دیگر؛ میتواند از مسیر یک سیاست کامل که شامل تحریم اقتصادی و دیپلماسی و ظرفیتهای نظامی باشد، به دست بیاید

معمای تحریمهای مرتبط با موضوع هستهای(۷)/تحریم بانکهای ملت و صادرات
در فکت شیت منتشر شده از سوی وزارت خزانهداری آمریکا بیان شده است که «بانک صادرات ایران به عنوان یک تامین کننده مالی تروریستها شناخته شده است». در ادامه تاکید میشود که بانک صادرات و شعبات خارجی این بانک کانال تامین مالی گروههای جهادی مانند حزب الله لبنان، حماس، جهاد اسلامی است.

معمای تحریمهای مرتبط با موضوع هستهای(۶)/تحریم بانکهای سپه و ملی
چهار ماه پس از تحریم شدن بانک سپه از سوی آمریکا، این بانک توسط شورای امنیت سازمان ملل نیز مورد تحریم قرار گرفت. در قطعنامه ۱۷۴۷ که در ۴ فروردین ۱۳۸۶ صادر شد، بانک سپه بنا بر همان دلایل اعلام شده از سوی آمریکا، تحریم شد.

معمای تحریمهای مرتبط با موضوع هستهای(۵)/تحریم شرکت ملی نفت
وزارت خزانهداری آمریکا در فکت شیت منتشر شده در بیان دلایل این تحریم مینویسد:
«امروز تعیین مصادیق دستور اجرایی ۱۳۳۸۲ شبکه پشتیبانی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را که در امتبر ۲۰۰۷ مصداق دستور اجرایی ۱۳۳۸۲ قرار گرفت، هدف قرار داده است. که در فعالیتهای مربوط به اشاعه فعال است.»

معمای تحریمهای مرتبط با موضوع هستهای(۴)/تحریم فروش نفتخام
تحریم خرید نفت از ایران لبه دیگر تحریم بانک مرکزی است. یعنی هدف اصلی در این تحریم ایجاد محدودیت بیشتر برای بانک مرکزی بوده است. برای همین این دو تحریم با هم درقانون NDAA آمده است. در نتیجه دلایل اعمال این تحریم همان دلایل تحریم بانک مرکزی است.

معمای تحریمهای مرتبط با موضوع هستهای(۳)/ تحریم سرمایهگذاری و مشارکت در تولید نفت خام
تحریمهای نفتی، تحریمهای دیگری است که به آن در متن منتشر شده از سوی ایران و همچنین در صحبتهای آقای عراقچی اشاره شده است. به نظر میرسد تیم ایرانی این تحریمها را به عنوان تحریمهای مرتبط با موضوع هستهای شناسایی میکند…

معمای تحریمهای مرتبط با موضوع هستهای(۲)/ تحریم سوئیفت
در ۲۵ اسفند ۱۳۹۰ شرکت سوئیفت در بیانیهای مطبوعاتی اعلام کرد:«… به پیروی از تصمیم اتحادیه اروپا تصمیم گرفته است تا ارایه خدمات ارتباطی به بانکها و موسسات مالی ایرانی که موضوع تحریم اتحادیه اروپا هستند را قطع کند.»

معمای تحریمهای مرتبط با موضوع هستهای(۱)/ تحریم بانک مرکزی
سه دلیلی که برای تحریم بانک مرکزی در قانون اختیارات دفاع ملی آمریکا (NDAA) بیان شده است، تاکید بیشتر بر امر پولشویی و بعد تامین مالی فعالیتهای تروریستی و همچنین مباحث مربوط به عدم اشاعه است. لذا شاید بتوان از منظر سیاسی این تحریمها را به موضوع هسته ای مرتبط دانست اما نسبت دادن این تحریم به مباحث هستهای از منظر حقوقی کار سادهای نیست.

معمای تحریمهای مرتبط با موضوع هستهای!
شاید تصور شود وقتی صحبت از تحریمهای مرتبط با هستهای میشود مشخص است که از چه تحریمهایی صحبت به میان آمده است. این وضعیت طبیعی است چراکه بیشتر تحریمهای مهم که علیه ایران اعمالشده است در سالهای اخیر و بعد از تشدید شدن پرونده هستهای ایران بوده است. اما اگر از منظر حقوقی این موضوع را بررسی کنیم، به دریافتی متفاوت از دریافت موجود در سطح عموم جامعه خواهیم رسید.