به گزارش عیارآنلاین، فروش نفت خام همواره اصلیترین منبع درآمدی کشور بوده است. به همین سبب در سالهای اخیر تحریم فروش نفت خام به عنوان اصلیترین ابزار فشار اقتصادی از سوی آمریکا به کار گرفته میشود. پس از خروج آمریکا از برجام موضوع افزایش تحریمهای اقتصادی مجدد مطرح شده است. بدون شک بخشی از این تحریمها متوجه صادرات نفت خام خواهد بود. فروش ریالی نفت خام در بورس انرژی یکی از روشهایی است که در سالهای گذشته مشابه آن اجرایی شده و موفقیتهایی را به دنبال داشته است.
در این راستا اسدالله قرهخانی سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی عیارآنلاین درباره راه مقابله با تحریمهای نفتی آمریکا گفت: ما باید از تجارب موفق گذشته برای مقابله با تحریم نفتی استفاده کنیم باید ایرادات آن را رفع کنیم. البته دشمن هم بیکار ننشسته است و راههایی را که ما به وسیله آن تحریمها را دور میزدیم، شناسایی کرده است. اما ما به دنبال راههای جدید هستیم. باید دقت شود تا راههای جدید به شکل گیری فساد در درون نظام اقتصادی منجر نشود.
وی در ادامه گفت: باید از تصمیم گیریهای تک بعدی و درون یک دستگاه پرهیز کنیم و در صورت لزوم کمیته هایی متشکل از مجلس و قوه مجریه و دستگاههای نظارتی تشکیل شود. باید به طریقی کمیته ها شکل بگیرند و تصمیم گیری در اختیار یک دستگاه نباشد.
سخنگوی کمیسیون انرژی درباره تکلیف قانونی برای بورس نفت و عرضه نفت در بورس گفت: برای ایجاد بورس نفت و انرژی تکلیفی قانونی داریم و این مساله به قبل برمیگردد که متاسفانه این اجرا نشده بود. ما منافع را در فروش نفت خام میدیدیم در حالی که بخش تجارت نفت همچون سکه که امروز وارد بورس شده است می تواند گردش اقتصادی داشته باشد. خرید و فروش می شود و نفت دست به دست می شود و حتما مکانیزمی برای فروش و صادرات نفت پیدا می شود و لزوما به این صورت نیست که آمریکا به دنبال یک نفر باشد و او را پیدا کند و محرومیتی به دنبال آن باشد.
قرهخانی درباره علت اجرا نکردن فروش ریالی نفت در بورس گفت: فارغ از هر دلیلی که تاکنون اجرا نشده است، امروز داستان فرق دارد. همه اینها نفت را میفروشند و به حساب خزانه واریز میشود. مهم برای ما اخذ پول است و ریالی یا دلاری آن تفاوتی ندارد.
لازم به ذکر است تاکنون دو مرتبه موضوع عرضه نفت در بورس اجرایی شده اما به شکست انجامیده است. انعطاف ناپذیری و فراهم نکردن شرایط مسئولان شرکت ملی نفت برای شرکتهای خصوصی اصلیترین عامل این شکست بوده است. لذا باید شرکت ملی نفت شرایط حضور شرکتهای خصوصی را جهت خرید محمولههای عرضه شده در بورس را فرهم نماید.