به گزارش عیارآنلاین، طی دهههای گذشته سهم گردشگری از درآمدهای کشورها افزایش داشته به طوری که «سفر و گردشگری» در سال ۲۰۱۶ بیش از ۱۰% تمام GDP جهان را به خود اختصاص داد. آمارهای بینالمللی نشان میدهد طی سال ۲۰۱۶ حدود ۱٫۴میلیارد نفر ورودی گردشگر به کشورها ثبت شده است. این تعداد گردشگر در مجموع حدود ۱٫۵تریلیون دلار درآمد برای کشورها ایجاد کرده است. طبق این آمارها رشد بخش گردشگری در همان سال بیش از میانگین رشد کل اقتصاد بوده است؛ به طوری که رشد اقتصاد جهان در سال ۲۰۱۶ معادل ۲٫۵% و رشد بخش «سفر و گردشگری» برابر با ۳٫۳% بوده است.
گردشگری در ایران
در تبلیغات انتخاباتی سال ۹۲ حسن روحانی از امکان جذب ۱۰میلیون گردشگر خارجی و ایجاد ۴میلیون شغل در این حوزه سخن گفت اما آمارهای منتشر شده از عملکرد دولت یازدهم در این حوزه، واقعیتهای دیگری را نشان میدهد. مطابق آمارها تعداد گردشگران خارجی وارد شده به کشور در سال ۹۵ برابر با ۴۹۰۱۰۸۳ نفر بوده است. این در حالی است همین آمار در سال ۹۲ برابر با ۴۸۰۱۸۲۶ نفر بوده است. به بیان دیگر در دولت یازدهم هر ساله تنها ۳۳۰۸۶ نفر به تعداد گردشگران اضافه شده که در طول این سه سال تقریبا معادل ۱۰۰هزار نفر است. این در حالی است که در دولتهای نهم و دهم هر ساله حدود ۲۶۲۵۰۰ نفر به تعداد گردشگران اضافه شده و تعداد گردشگران خارجی در سال ۹۲ به بیش از ۲ برابر سال ۸۶ رسید.
طبق گزارش «سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری»، بیشترین تعداد گردشگر ورودی به ایران از کشورهای عراق و آذربایجان بوده است. این موضوع نشان دهنده اهمیت فوق العاده سهم «گردشگری زیارتی» از بازار گردشگری ایران است. یکی از مهمترین نکات آمارهای فوق، جهش تعداد گردشگران وارد شده به کشور در سالهای ۹۱ و ۹۲ به عنوان سالهای اوج اثرگذاری تحریم است.
کاهش گردشگران ورودی به کشور در سال ۹۵ در حالی اتفاق میافتد که طبق آمارهای رسمی در همین سال بیش از ۹میلیون نفر از ایرانیان سفر خارجی داشتند. نکته جالب این آمار آنجاست که با وجود افزایش شدید تعداد زائران اربعین در ساهای اخیر، هنوز «ترکیه» مهمترین مقصد ایرانیان برای سفر خارجی است.
اعتبار پاسپورت ایرانی چگونه است؟
یکی از مشهورترین شعارهای حسن روحانی در ایام انتخابات (خصوصا سال ۹۲)، بازگرداندن اعتبار به پاسپورت ایرانی بود. بررسی آمارهای بین المللی نشان میدهد رتبه ایران در تمام سالهای پس از ۹۲ (۲۰۱۳) پایینتر از سال ابتدایی دولت یادهم بوده است.
مطابق نمودار فوق، رتبه اعتبار گذرنامه ایران در سال ۹۲ (۲۰۱۳) در جایگاه ۸۶ دنیا قرار داشته است. با این وجود پس از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، در هیچ یک از سالهای دولت یازدهم، بهتر از سال ۹۲ نبوده است.
جمعبندی
سهم اندک ایران از بازار گردشگری دنیا در حالی است که ایران به عنوان یکی از غنیترین کشورها از نظر جاذبه های گردشگری محسوب میشود. تنوع اقلیمی، تاریخ کهن و آثار باستانی فراوان، تنوع قومیتی و … از جمله جذابیتهای ایران برای گردشگری محسوب میشود. علاوه بر موارد فوق ایران هموراه به عنوان یکی از امنترین نقاط جهان و به ویژه در منطقه شناخته میشود. با وجود چنین ظرفیتهایی، مهمترین دلیل عدم رشد در این زمینه به ضعف مدیریت مربوط میشود. با این وجود هنوز هم میتوان با برنامهریزی صحیح و اجرای دقیق آن، ایران را به جایگاه شایستهای در زمینه تجارت گردشگری رساند.