وحید احمدی، معاون سابق پژوهشی و فناوری وزیر علوم در گفتوگو با خبرنگار حوزه علم و فناوری عیارآنلاین، پیرامون بودجه پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: بودجه پژوهشی دانشگاهها یکی از مهمترین مسائل ما در وزارتخانه است. از زمان برنامه سوم توسعه کشور مقرر شده، سهم پژوهش، ۳ درصد GDP کل کشور باشد این درحالی است که در حال حاضر، سهم پژوهش زیر نیم درصد است.
وی ادامه داد: دلیل اصلی آن، اول به مسائل و مشکلات بودجهای کشور بر میگردد و علت دیگر این است که پژوهش دغدغه عمده مدیران ما نیست. یعنی فکر میکنند که پژوهش هزینه است، در صورتی که بنده معتقدم که دنیا به پژوهش بهعنوان سرمایهگذاری نگاه میکند.
رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور با بیان اینکه دانشگاههای معتبر دنیا نگاه ویژهای به پژوهش دارند گفت: در حال حاضر دانشگاههای معتبری همچون هاروارد و استنفورد، ۲۰ هزار شرکت دانشبنیان دارند که جژء قدرتهای اقتصادی دنیا محسوب میشوند.
وی ادامه داد: به اعتقاد ما، مراکز رشد، شرکتهای دانشبنیان و سایر موسسات تحقیقاتی میتوانند ارتباط صنعت با دانشگاه و به دنبال آن بسیاری از مشکلات صنعتی کشور را حل کنند. ولی متاسفانه، فرهنگ آن چه در بدنه دستگاها و چه در بدنه مدیران تصمیم ساز وجود ندارد.
احمدی با بیان اینکه، پیگیریهای از سازمان برنامهوبودجه جهت افزایش بودجه پژوهشی دانشگاهها داشتهایم گفت: خیلیها فکر میکنند وزارت علوم بودجه خود را خود تعیین میکند، ولی این طور نیست، چراکه ما به شدت به دنبال افزایش بودجه هستیم و دراین زمینه جلساتی با مسئولین سازمان برنامهوبودجه داشتهایم.
وی ادامه داد: به واسطه پیگیریهای وزارت علوم، سازمان برنامهوبودجه یک چارچوبی تحت عنوان، جدول ۱۴ در سال ۹۵ تهیه کرد ولی عملیاتی نشد و در سال ۹۶ متاسفانه به صورت کامل توسط مجلس حذف شد. در جدول ۱۴ آمد بود، ۹ هزار میلیارد به بودجه پژوهشی اضافه شود که درصورت تصویب آن، تحولی بزرگ در ساختارهای پژوهشی کشور ایجاد میشد.
وی افزود: موضوع دیگر، تجهیزات دانشگاهها است که باید یک اعتبار ارزی جداگانه و مشخصی داشته باشد. در سال ۹۶ دولت برای این منظور، ۴۰۰ میلیون دلار در نظر گرفت ولی مجلس مخالفت کرد و تصویب نشد. امیدواریم در بودجه امثال تصویب شود.
معاون سابق وزیر علوم، درخصوص شبکه آزمایشگاهی وزارت علوم گفت: این شبکه آزمایشگاهی بسیار گسترده است. بیش از ۱۲ هزار آزمایشگاه در این شبکه ثبت هستند در حل حاضر هم بیش از ۱۳۰ آزمایشگاه مرکزی داریم.
وی ادامه داد: ازجمله برنامههای بلندمدت ما این است که ۱۰ آزمایشگاه مجهز منطقهای در کشور ایجاد کنیم که امیدواریم دولت با حمایتهای ارزی ما را در این مسیر یاری کند.
احمدی در پایان گفت: امیدواریم تا پایان دولت دوازدهم (سال ۱۴۰۰) با هماهنگی دولت و مجلس، بودجه پژوهشی به یک درصد از GDP برسد.