به گزارش عیارآنلاین، چهلمین بسته خبری سلامت منتشر شد. در این بسته خبری به تکالیف بر زمین مانده وزارت بهداشت در جهت اصلاح نظام سلامت و بدهی های سنگین بیمهها پرداخته شده است.
تکالیف بر زمین مانده وزارت بهداشت در احیای نظام سلامت
طرح تحول سلامت از اردیبهشتماه ۹۳ آغاز شد و در آن ایام توانست رضایت نسبی مردم را بابت خدمات ارائهشده جلب نماید. لکن طرح مذکور این روزها با مشکلات مدیریتی چون بدهی ۱۱ هزار میلیارد تومانی بیمهها، تعویق ۹ ماهه حقوق پرستاران و پزشکان و طلب چند هزار میلیارد تومانی شبکه دارویی مواجه است. هریک از مشکلات فوق بخشهایی از حوزهی درمان را درگیر کرده است که در صورت عدم رسیدگی به آنها، زمینههای بروز بحران در کشور فراهم خواهد آمد.
قربانی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان اعلام نمود که برای حل مشکلات فوق، مجلس و دولت تصمیم به فروش اوراق قرضه ۸ هزار میلیارد تومانی گرفتهاند. هرچند که طبق گفتهی وی این پیشنهاد تنها مشکلات مالی نظام سلامت در سال جاری را بهبود میبخشد و نقش یک آرامبخش را خواهد داشت.
البته برخی صاحبنظران و مسئولین جهت حل بنیادین مشکلات فوق، راهحلهایی را ارائه نمودند. در این راستا، نوبخت، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس بر این باور است که رویههای درمان محور (بیتوجهی به مقوله پیشگیری) مانند یک سیل اعتبارات را میبلعد و برای کاهش هزینهها، وزارت بهداشت باید اولویت اصلی خود را در زمینه برنامههای بهداشت و پیشگیری پایهریزی کند. علاوه بر این دیدگاه، سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، مشکلات موجود در طرح تحول سلامت را ناشی از عدم اجرای «نظام ارجاع» و «پزشک خانواده» برشمرد. وی همچنین تدوین راهنماهای بالینی در بستر پرونده الکترونیکی را به عنوان راهکاری جهت حل مشکلات مالی پیشنهاد نمود.
از جمعبندی اظهارات فوق به نظر میرسد مسئولین امر باید به جای اتخاذ تدابیر کوتاه مدت و پرداختن مسائل حاشیهای، برای حل ریشهای مشکلات نظام سلامت به راهکارهای اساسی بپردازند. راهکارهایی چون «پزشک خانواده» و «نظام سطحبندی»، «تدوین راهنماهای بالینی»، «خرید خدمت راهبردی» و «پرونده الکترونیک سلامت» به عقیده کارشناسان نسخه شفابخش مشکلات هستند. ناگفته نماند که تحقق این راهکارها در برنامه پنجم توسعه نیز به عنوان یک تکلیف قانونی بر دوش وزارت بهداشت نهاده شدهاند..
بیمهها و علت بدهی های نجومی!
بسیاری از کارشناسان، بدهیهای نجومی صندوقهای بیمه را از نشانههای ورشکستگی طرح تحول سلامت میدانند. این بدهیها که مطابق آخرین اظهارنظرها به ۱۰ هزار میلیارد تومان هم میرسد، به واکنش منتقدین منجر شد. برخی از منتقدین بر این باورند افزایش تعرفه و درآمد پزشکان موجب بدهی نجومی بیمهها شده است. از سویی دیگر اما هاشمی، وزیر بهداشت، با رد ادعای این منتقدین بیان کرد تنها ۱۹ درصد از اعتبارات طرح تحول به دستمزد پزشکان اختصاص یافت.
برخی دیگر از منتقدین اما افزایش تقاضای القایی بهواسطه اجرای طرح تحول سلامت را باعث و بانی انباشت بدهیها میدانند. اما حریرچی، در مقابل با اعلام کاهش یکدرصدی آمار مراجعه افراد در سال ۹۴ نسبت به سال ۹۳، ادعای منتقدان مبنی برافزایش تقاضای القایی را رد نمود. وی همچنین با بیان اینکه در یک نظام سلامت ایدهآل هم تقاضای القایی صفر نیست، افزایش ۴ درصدی خدمات بستری در سال ۹۴ را عادی جلوه داد.
آقاجانی، معاون درمانی وزیر بهداشت، نیز اظهارات همکاران خود در وزارت بهداشت را تائید کرد. نکته قابل توجه در صحبتهای آقاجانی، تحلیل وی نسبت به عامل بدهیهای صندوق بیمه بود. این معاون هاشمی بر این باور است که افزایش تعداد افراد تحت پوشش بیمه سلامت به ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر که برخلاف مصوبه هیات وزیران اجرایی گردید، موجب بدهی صندوق شده است.
بدین ترتیب از اظهارات فوق میتوان نتیجه گرفت که مسئولین وزارت بهداشت از بیان نقش افزایش تعرفهها در بدهی بیمهها امتناع میورزند؛ حال آنکه گزارش دیوان محاسبات افزایش تعرفهها را یکی از عوامل بدهیها عنوان نمود. مصری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به گزارش اخیر دیوان محاسبات، اعتقاد دارد افزایش سرسامآور تعرفهها میبایست از محل درآمد یارانهها تأمین میشد که با عدم تخصیص این درآمد، بدهیها انباشته شده است. لازم است ذکر شود که ب رغم دیوان محاسبات، افزایش افراد تحت پوشش بیمه به ۱۱ میلیون نفر نیز از دیگر عوامل بدهی صندوق به شمار میرود.
بنابراین میتوان گفت که با توجه به گزارش دیوان، علاوه بر افزایش افراد تحت پوشش، افزایش تعرفهها نیز در رشد هزینههای نظام سلامت مؤثر بوده است. با توجه به اجرای طرح پوشش بیمه همگانی و تحت پوشش قرار دادن اقشار مستضعف، به نظر میرسد این اقدام از سوی مسئولین وزارت خانه نابهنگام اجرای شد.
یک دقیقه تأمل
آقاجانی، معاون وزیر بهداشت با حضور در برنامه تلویزیونی «گفتگوی ویژه خبری»، علت اصلی تأخیر در پرداخت بیمهها را افزایش تعداد افراد تحت پوشش بیمه به قریب ۱۱ میلیون نفر دانست و بیمه سلامت را مقصر افزایش این تعداد بیمهشده برشمرد. این صحبتها در حالی بیان شد که روزگاری افزایش افراد تحت پوشش بیمه سلامت ایرانیان از افتخارات و خدمات طرح تحول سلامت قلمداد میشد.
سایر اخبار برگزیده
کمبود ۱۰۰ هزار نیروی پرستاری در کشور
لاریجانی، معاون آموزش وزارت بهداشت: کمبود ۱۰۰ هزار نیروی پرستاری در کشور است. طبق دستورالعملی که به دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور ابلاغشده باید با روشهای علمی به کمک دانشکدههای پرستاری و با استفاده از ظرفیت بیمارستانهای آموزشی و پزشکی نیاز در این حوزه را برطرف کنیم.
حریرچی، قائم مقام وزارت بهداشت: متأسفانه همانطور که حتی قریب به اتفاق منتقدین و مخالفان فعلی وزارت بهداشت اذعان دارند، هیچگاه نظام پزشک خانواده مطلوب و مقبول و حتی متوسط در شهرهای کشور، در دورههای گذشته اجرا نشده بود. باید توجه کرد که در هیچ دورهای به اندازه این دوره حمایت از پزشک خانواده و اقدامات اجرایی در این زمینه انجام نشده است.
وزیر بهداشت: طب سنتی نمیتواند جایگزین طب داروئی باشد
هاشمی، وزیر بهداشت: طب سنتی نمی تواند جایگزین طب داروئی باشد اما به عنوان مکمل میتواند در ارتقای سلامت جامعه مؤثر باشد. متأسفانه ورود برخی افراد کماطلاع و سودجو به این عرصه آسیبزده است که این معضل میتواند سلامت مردم را به خطر بیندازد و حسن اعتماد مردم را از بین ببرد.
معاون وزیر بهداشت: طرح تحول سلامت برای شهرها پزشک ندارد
سیاری، معاون وزیر بهداشت: در شهرها سیستم را طراحی کردهایم اما به علت اینکه پزشک برای طرح تحول در کشور کم داریم هنوز نتوانستهایم آن را تأمین کنیم و برنامه این است که همانطور که در روستاها و شهرهای با جمعیت ۲۰ هزار نفر پزشک اختصاص دادیم بتوانیم برای شهرها هم پزشک تأمین کنیم.
پارسایی، نماینده مردم شیراز: در مجلس طرح سؤال از وزیر بهداشت در خصوص طرح تحول سلامت که به امضای ۱۳ نفر از نمایندگان رسیده است، وزیر بهداشت باید به این سؤال پاسخ دهد که دلیل افزایش چند صددرصدی تعرفهها چیست و چرا راهنماهای بالینی در این طرح اجرا نمیشود.
باقری لنکرانی: عدهای تصمیم به نابودی وزارت بهداشت گرفتهاند
باقری لنکرانی، وزیر اسبق بهداشت: نظام سلامت درخطر است و این خطر هم از درون نظام سلامت به دلیل زیادهخواهی برخی و لجبازی برخی دیگر است و هم از بیرون آن به دلیل دعواهای شخصی و منافع صنفی یا نگرشهای سیاسی به این معضل ملی است.
هاشمی: کشور به ۱۰۰ هزار تخت نیاز دارد
هاشمی، وزیر بهداشت: ایران هنوز به بیش از ۱۰۰ هزار تخت در بیمارستانها نیاز دارد و ۵۰ هزار مورد از این تختها البته تختهایی هستند که باید جایگزین شوند.
ابراز نگرانی رئیس سازمان غذا و دارو از رفع نشدن مطالبات شرکتهای دارویی
دیناروند، رئیس سازمان غذا و دارو: مطالبات شرکتهای دارویی باید تسویه شود چراکه اگر این کار، انجام نشود واقعاً باید نگران بحران دارویی در کشور باشیم.
طریقت منفرد: باید سکانداری نظام سلامت از دست پزشکان خارج شود
طریقت منفرد، وزیر سابق بهداشت: ساختار نظام سلامت کشورمان معیوب است، نظرات از کمیسیون بهداشتی بیرون میآید که متشکل از پزشکان است، در وزارتخانه توسط پزشکان اجرا و توسط همانها نظارت میشود و بعد در صورت خطا، پزشکی قانونی به آن رسیدگی میکند. در کل سیستم دست پزشکان است.
آیا آموزش پزشکی از وزارت بهداشت جدا میشود؟
لاریجانی، معاون آموزش وزارت بهداشت: در شرایط فعلی جدا کردن آموزش پزشکی از وزارت بهداشت بسیار مشکل بوده و هزینه بسیاری بر دوش کشور میگذارد. چراکه تربیت سالانه ۱۰ هزار دندانپزشک، پزشک و داروساز از برکت گسترش بسترهای موجود در وزارت بهداشت است.