۱۷ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۱۶:۱۱

جلوگیری از ضایعات ۳۰ درصدی میوه با گسترش صنایع تکمیلی کشاورزی

با وجود اینکه میزان تولید میوه در کشور بیش از دو برابر میانگین جهانی است، حدود ۳۰ درصد از این مقدار به ضایعات تبدیل می‌شود که در صورت توسعه صنایع تبدیلی همچون آبمیوه‌گیری، می‌توان از این میزان ضایعات جلوگیری نمود.

میوهبه گزارش عیارآنلاین، کشور ما از نظر آب‌وهوایی در شرایطی است که در فصول مختلف، می‌توان انواع میوه‌ها را در آن یافت. با توجه به امکانات و دارایی‌هایی مانند زمین حاصل‌خیز، آب کافی و نیروی کار باتجربه، می‌توان به‌راحتی تولید انواع میوه‌ها را از نظر کمیت و کیفیت ارتقا داد. در حال حاضر، سالانه حدود ۱۷ میلیون تن میوه در کشور تولید می‌شود. به نحوی که ایران بیش از دو برابر بیشتر از متوسط دنیا میوه تولید می‌کند؛ در توضیح این مطلب باید افزود که سرانه تولید میوه در کشور، ۲۰۰ کیلوگرم و مصرف آن به ازای هر نفر، ۱۳۴ کیلوگرم است؛ این در حالی است که سرانه تولید میوه در دنیا ۹۷ کیلوگرم و سرانه مصرف به ازای هر نفر، ۷۵ کیلوگرم است.

میوه‌های صادراتی ایران شامل انواع مرکبات، سیب، کیوی، هندوانه، خربزه و خیار می‌شود که میزان صادرات آن در سال گذشته، به یک میلیون و ۲۰۷ هزار و ۴۰۰ تن، به ارزش ۴۰۹ میلیون و ۱۰۰ هزار دلار رسید که به کشورهای مختلف صادر شده و نسبت به سال ۱۳۹۳ حدود ۳۰ درصد از نظر وزنی و ارزشی کاهش یافته است.

در این میان، هندوانه و خربزه بیشترین میزان صادرات را در بین میوه‌ و تره‌بار داشته‌اند که به بیش از ۶۲۲ هزار و ۳۰۰ تن، به ارزش ۱۵۲ میلیون دلار می‌رسد؛ در حالی که این دو محصول جزء آب‌برترین محصولات کشاورزی در گروه سبزی و صیفی هستند و مشخص نیست که این میزان صادرات دقیقاً از نوع کم‌مصرف و گلخانه‌ای بوده یا همان تولید سنتی و پرآب کشاورزان بوده که با ارزش ناچیزی صادر شده است.

طبق اعلام وزارت جهاد کشاورزی، سیب دومین میوه صادراتی کشور بوده که بر اساس آمار گمرک، ۳۲۱ هزار و ۴۰۰ تن انواع سیب، به ارزش ۱۳۲ میلیون و ۱۰۰ هزار دلار به کشورهای مختلف صادر شده که از نظر وزنی، ۲۵٫۹ درصد و از نظر ارزشی، ۲۹٫۶ درصد نسبت به سال ۱۳۹۳ کاهش داشته است.

در میان میوه‌های صادراتی کشور، خیار در سال گذشته، با ۱۸۶ هزار و ۸۰۰ تن، رتبه سوم را از آن خود کرده که از نظر وزنی، ۲۵ و از نظر ارزشی، ۲۴٫۳ درصد نسبت به ۱۳۹۳، کاهش یافته است.

از جمله صنایعی که می‌تواند در ایجاد ارزش افزوده بیشتر در این رابطه مؤثر باشد، صنایع تبدیلی از جمله تولید آبمیوه است. وجود بازار مصرف ۸۰ میلیونی در داخل کشور، سرمایه‌گذاری در این زمینه را از نظر اقتصادی قابل توجیه کرده است. اکنون سرانه مصرف آبمیوه در ایران، حدود ۱۰ لیتر برآورد شده که نشان‌دهنده نیاز ۸۰۰ میلیون لیتری بازار داخلی است؛ اما ظرفیت اسمی واحدهای تولیدی آبمیوه در کشور، تا ۱۳۰ هزار تن برآورد می‌شود. انصاری‌فرد، مدیرکل سابق روابط عمومی وزارت جهاد‌ کشاورزی با اعلام ضایعات ۳۰ درصدی میوه در کشور، آن را ناشی از نارسایی‌های موجود در بسته‌بندی، تدارکات و صنایع فرآوری دانست. نورانی، رئیس کنفدراسیون صادرات نیز با بیان ضایعات ۲۵ تا ۳۰ درصدی میوه‌جات در کشور، این موضوع را عمدتاً ناشی از نارسایی‌های موجود در لجستیک و حمل‌و‌نقل سرمایشی این محصول قلمداد کرد.

طبق جدول زیر، ایران دارای رتبه ۱۱ جهان در تولید میوه است.

۱۳۹۵۰۷۱۷۰۹

در چنین شرایطی، واردات آبمیوه‌های مختلف از بیش از ۲۰ کشور جهان، از کره جنوبی گرفته تا هلند، امری کاملاً غیرمنطقی و بدون توجیه عقلانی به نظر می‌رسد؛ این در حالی است که برای توسعه صنایع تبدیلی، توان فنی مورد نیاز نیز در کشور وجود دارد و در زمینه تهیه زیرساخت‌ها، تقریباً هیچ‌گونه نیازی به خارج از کشور وجود ندارد؛ در نتیجه، جهت ارتقای صنعت آبمیوه‌گیری در کشور، انتظار می‌رود به کارخانه‌های تولیدی داخل بها داده شود تا ضمن ایجاد اشتغال، ۳۰ درصد ضایعات میوه‌های تولیدی که به علت شرایط نگهداری نامناسب و نبود صنایع تبدیلی صورت می‌گیرد، به چرخه تولید آبمیوه منتقل شود.

تلگر

چهره‌

دیدگاه تازه‌ای بنویسید: