۲۴ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۵۲

پومیس، روغن زیتون وارداتی اما سرطان‌زا

روغن پومیس، روغن تفاله زیتون است که تنها کاربرد صنعتی دارد، اما به صورت قاچاق از کشورهای اسپانیا، ایتالیا و یونان، وارد کشور شده و تحت عنوان روغن زیتون و کمی زیر قیمت بازار به فروش می‌رسد.

روغن زیتونبه گزارش عیارآنلاین، زیتون دارای ارزش افزوده بسیار بالایی است، به‌طوری‌که در برخی از کشورها، تجارت این محصول معادل تجارت نفت است. وجود اسیدهای چرب غیراشباع و به‌خصوص بیش از ۷۰ درصد اسید اولئیک در کنترل کلسترول‌های بد و خوب در این روغن بر کسی پوشیده نیست و تعادل بی‌نظیری را در مدیریت چربی بدن ایجاد می‌کند. مصرف روغن زیتون موجب کاهش سکته‌های قلبی و مغزی می‌شود؛ همچنین افزودن مقادیر زیادی روغن زیتون به رژیم غذایی در برابر آسیب سلولی که می‌تواند به سرطان منجر شود، اثر محافظتی دارد.

روغن زیتون به چند دسته فرابکر، بکر، معمولی، تصفیه‌شده و روغن تفاله زیتون یا «پومیس» تقسیم می‌شود. روغن زیتون فرابکر که به اکسیر سلامتی معروف است، بهترین نوع روغن زیتون بوده و بدون استفاده از ماده شیمیایی تهیه می‌شود؛ برای تهیه روغن زیتون مرغوب یا فرابکر، باید میوه زیتون را بین ۲۴ تا ۴۸ ساعت در سبدهایی با ارتفاع ۳۰ سانت به کارخانه منتقل کرد و تحت شرایط خاصی، روغن آن را استحصال نمود. این نوع روغن از قابلِ‌هضم‌ترین روغن‌‎ها است و فاقد هرگونه اسیدهای چرب ترانس می‌باشد. روغن زیتون بکر در درجه بعدی کیفیت قرار دارد و روغن زیتون معمولی در سطحی پایین‌تر از این دو نوع قرار می‌گیرد.

روغن زیتونی قابل مصرف است که به صورت طبیعی استحصال شده و میوه آن از درخت چیده شده باشد، ضمن اینکه تحت شرایطی روغن‌کشی شود که هیچ‌گونه مواد شیمیایی به آن اضافه نشود.

نوع دیگری از روغن زیتون، روغن تفاله آن به نام پومیس است؛ بعد از استحصال روغن از زیتون، حجم قابل توجهی تفاله باقی می‌ماند که بین ۲ تا ۷ درصد روغن زیتون دارد. این روغن -که مصرف آن بسیار خطرناک است- توسط ماده‌ای به نام هگزان، قابل استحصال است؛ این روغن که از کشورهای اسپانیا، ایتالیا و یونان به ‏صورت قاچاق وارد کشور می‌شود، برای واردکنندگان، حاشیه سود بسیار بالایی دارد. چرا که آن را با قیمت پایین وارد کرده و با نام روغن زیتون، به قیمت بالایی به فروش می‌رسانند.

از آنجایی که برای تولید روغن پومیس از هگزان استفاده می‌شود، این روغن تنها می‌تواند در مصارف صنعتی مانند تولید پماد، کرم و… مورد استفاده قرار گیرد. روغن «پومیس» از اساس به ‏علت شیمیایی و سرطان‏زا بودن بنا بر استاندارد ١۴۴۶ وزارت بهداشت، مصرف خوراکی ندارد.

شیوه توزیع این روغن به دو صورت است. نخست آنکه روی برچسب آن، نام «روغن پومیس» ذکر می‌شود که با وجود ممنوعیت واردات، از مبادی غیررسمی وارد کشور می‌شود. دیگری با نام روغن زیتون توزیع می‌شود که در این مورد، مصرف‏‌کنندگان باید دقت کافی داشته باشند تا محصولی که خریداری می‌کنند، کد بهداشتی سازمان نظارت بر غذا و دارو و آدرس کارخانه تولیدکننده را داشته باشد و در صورت وارداتی بودن نیز پروانه فروش و گواهی استاندارد روی برچسب آن حک شده باشد.

روغن پومیس که در تمامی کشورها به مصرف صنعتی می‌رسد، در ایران به دلیل گرانی روغن زیتون، ‏١٠ درصد زیر قیمت عرضه می‌شود و برای واردکنندگان غیرمجاز آن حاشیه سود بالایی دارد.

این روغن در برخی کشورها همچون انگلیس به شکل خالص به مصرف نمی‌رسد بلکه با سایر روغن‌ها ترکیب و توسط افرادی که توان خرید بالایی ندارند، مصرف می‌شود. روغن پومیس، به‌عنوان ارزان‌ترین نوع روغن در بازار برخی کشورها از جمله انگلیس به فروش می‌رسد که تفاوت زیادی با روغن‌های زیتون درجه یک و دو دارد.

 بر این اساس و با توجه به تأکید قانون نسبت به نظارت بر محصولات غذایی توزیع‌شده در بازار، واردات و عرضه روغن تفاله زیتون باید بیش از پیش تحت نظارت و کنترل‌های ویژه سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان ملی استاندارد قرار گیرد تا مردم نادانسته با مصرف آن با مخاطراتی مواجه نشوند.

تلگر

چهره‌

دیدگاه تازه‌ای بنویسید: