به گزارش عیارآنلاین، سید بهاءالدین حسینی هاشمی کارشناس بانکی گفت: نرخ سودی که بانکها بابت سپردههایی که از یکدیگر قرض می گیرند، به دلیل عرضه محدود و تقاضای زیاد رو به افزایش رفته و مجدد به ۲۴ درصد رسیده است.
یکی از دستاوردهای بانک مرکزی که بارها از سوی مسئولان پولی کشور بر آن تاکید میشد کاهش نرخ سود بین بانکی بود. به گفته مسئولان، این سود می تواند روی هزینه تمام شده پول برای بانکها و در نتیجه نرخ سودی که بانکها به سپردهگذاران میپردازند و از وامگیرندگان میگیرند؛ تاثیرگذار باشد.
در واقع مسئولان بانک مرکزی معتقد بودند راه کاهش نرخ سود بانکی، کم کردن سود در بازار بین بانکی است. برای این امر هم تلاشهای بسیاری شد و قرار بود روش تودیع سپرده که از طریق آن در بازار بین بانکی عمل می شود به سیستم الکترونیک مجهز شده و با این نظم بخشی نرخ سود بانکها ساماندهی شود.
بانکها با تودیع سپرده، از یکدیگر یک شبه، چند روزه و ماهانه پول قرض میگیرند؛ نرخی که برای این منابع پرداخت میکنند در زمان آغاز به کار دولت به ۲۸ درصد بالغ میشد اما در یک سال گذشته تا ۱۷ درصد کاهش یافت. با این حال نرخ ۱۷ درصد چندان دوامی نیاورد و دوباره سر از نرخهای بالای ۲۰ درصد درآورد.
حسینی هاشمی توضیح داد: بانک مرکزی و مسئولان پولی برای تعیین نرخ سود تنها به یک پارامتر یعنی نرخ تورم توجه میکنند در حالی که نرخ تورم اگرچه یکی از شروط تعیین نرخ سود است اما شرط اصلی نیست.
وی گفت: شرط مهم برای تعیین نرخ سود تناسب عرضه و تقاضاست. در حال حاضر در کشور ما تقاضا برای پول دو برابر عرضه است. شرایط برای بانکها به دو دلیل نامطلوب است. یک اینکه بانکها مطالبات معوق زیادی داشته و منابع جدیدی برای پرداخت تسهیلات ندارند.
این کارشناس مسایل بانکی تصریح کرد: نکته دوم آن است که بانکهای ما به منابع بینالمللی دسترسی ندارند. بر این اساس بهرغم شکلگیری تقاضاهای جدید، عرضه جدیدی ایجاد نشده و توان بانکها تقلیل می یابد.
منبع: خبر وان