به گزارش عیارآنلاین، در هفتههای اخیر که دولت اصلاحیه لایحه بودجه را به مجلس تحویل داده است بحثهای گوناگونی پیرامون آن شکل گرفته است. حذف دهکهای پردرآمد از جمع یارانه بگیرها از داغترین این موضوعات است. بر اساس قانون بودجۀ ۹۵، اگر پردرآمدها یارانۀ نقدی بگیرند، هم دولت و هم افرادی که مشمول این قانون میشوند مجرم شناخته میشوند. اما از سوی دیگر، دولت اعتقاد دارد که حذف یارانه این تعداد از افراد شدنی نیست و مجلس باید دربارهی این قانون تجدید نظر کند.
این موضوع در گفتوگوی ویژه خبری شبکه دو سیما در تاریخ ۲۸ تیرماه، با حضور تاجگردون، رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات و پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی برگزار شد، مورد بحث قرار گرفت. تاجگردون در این برنامه گفت: «طبق برنامه ۷۲% از منابع مالی در اختیار دولت باید به پرداخت یارانههای نقدی تخصیص مییافت، اما این مقدار در سال ۹۴ برابر ۱۰۸% از منابع مالی دولت بوده است». این بدان معناست که دولت حتی برای پرداخت یارانههای نقدی نیز دچار مشکل شده است.
همچنین تاجگردون در پاسخ به مشکل حذف دهکهای پردرآمد، گفت: «هدف از اجرای قانون هدفمندی یارانهها این بود که یارانههای پرداختی به افراد هدفمند شود که بخش اعظمی از این یارانهها به انرژی تعلق میگیرد. در حال حاضر، یارانهای که برای پرداخت قبوض به افراد پرداخت میشود، یکسان است؛ زیرا درآمد افراد مشخص نیست».
رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ادامه داد: «این مشکل را باید اینگونه حل کرد که اگر خانواری بیش از معیار جامعه مصرف کرد، نهتنها یارانهای دریافت نکند، بلکه هزینه انرژی را هم بدهد و اگر خانواری هم کمتر از معیار جامعه مصرف کرد، یارانه بیشتری دریافت کند. با این مکانیزم، قانون هدفمندی یارانهها خودبهخود اجرا میشود.»
کارشناسان معتقدند چون شناسایی افراد پردرآمد سخت و هزینهبر است، تمرکز بر «حذف یارانۀ انرژی پرمصرفها» بر «حذف یارانۀ نقدی پردرآمدها» اولویت دارد و در عین حال، مصرف انرژی را نیز کنترل میکند و نارضایتی اجتماعی کمتری به دنبال دارد.