به گزارش عیارآنلاین، افغانستان کشوری است محصور در خشکی و راه آزادی به بنادر دریایی جهان ندارد و به همین دلیل صنعت، تجارت، اقتصاد و توسعه در این کشور کمتر صورت گرفته است.
افغانستان همواره تلاش کرده تا راه بدیلی برای توسعه صنعت و تجارت در کشور را پیدا کند و از این طریق بتواند سطح مراودات اقتصادی با سایر نقاط جهان را افزایش دهد.
این راه بدیل وصل شدن افغانستان به راه آهن جهانی از طریق کشورهای ایران و ترکمنستان است که مسئولان دولتی عزمشان را جزم کردند تا این پروژه بزرگ ملی با کمک جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان در این کشور اجرایی شود.
افغانستان با جمهوری اسلامی ایران در غرب و با کشور ترکمنستان در شمالغرب مرز مشترک دارد، بهترین روابط نیک و حسنه در بین این ۲ کشور وجود دارد و بیشترین روابط تجاری نیز با این کشورها برقرار است.
جمهوری اسلامی ایران که در سالیان متمادی یکی از همسایههای خوب افغانستان و دوست نزدیک این کشور به شمار میرود در بخشهای مختلف بازسازی، نوسازی و حکومتداری خوب کمکهای بلاعوضی را به مردم و دولت افغانستان اهدا کرده و تا کنون نیز پذیرای بیش از ۳ ملیون پناهنده افغانستانی در این کشور است.
مسئولان اجرایی دولت جمهوری اسلامی ایران طی سالیان اخیر بیشتر از گذشته در تلاش اند تا همسایه شرقی این کشور به سوی امنیت، آسایش، رفاه عمومی، توسعه وپیشرفت گامهای عملی را بردارد و در این راه هر گونه کمک و همکاری را وعده سپردهاست.
یکی از این برنامهها پروژه راه آهن «هرات – خواف» است. پروژهای که با اتمام کار آن و وصل شدن افغانستان به خط ریلی جهان انقلاب صنعتی، شکوفایی اقتصادی و بینیازی این کشور به سایر کشورها را در پی خواهد داشت.
راه آهن «هرات – خواف» یکی از پروژه های است که مسئولان ۲ کشور « ایران و افغانستان» در تلاش هستند تا کار بخش ۳ و ۴ این پروژه هر چه زود تر در خاک افغانستان پایان یابد و مردم این کشور عملا شاهد ریل گذاری و آغاز فعالیت راه آهن که میتواند تحول شگرفی در زندگی مردم افغانستان ایجاد کند، باشند.
۳ بخش از این پروژه مهم توسط جمهوری اسلامی ایران و بخش چهارمی توسط دولت افغانستان احداث خواهد شد.
در ادامه این پیگیریها روز گذشته هیاتی بلندپایه از مسئولان دولتی و متخصصان راه آهن جمهوری اسلامی ایران وارد ولایت هرات شد و در ملاقات با والی هرات گسترش روابط نیک و حسنه بین ۲ کشور را از اولویتهای دولت «تدبیر و امید» اعلام کرد و بر تسریع روند کار این پروژه تاکید شد.
«محمود افخمی رشیدی» سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در هرات در دیدار با «محمد آصف رحیمی» والی هرات، هدف سفر این هیات را مساعد کردن وضعیت به دلیل اجرایی شدن قطعه سوم خط آهن اعلام و تاکید کرد که امور احداث این قطعه در تفاهم با اداره محلی هرات اجرایی خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه طرف ایرانی آمادگی کامل دارد تا این پروژه را تکمیل و به دولت افغانستان تحویل دهد، گفت: قطعات ۱ و ۲ که در داخل خاک ایران است توسط مهندسان راه آهن کار آن تکمیل شده و مراحل نهایی را طی کرده است.
افخمی رشیدی از اداره محلی هرات خواست تا همکاریهای ویژه را مبذول و سهولتهایی را به دلیل ورود مهندسان، کارمندان محلی به خاک افغانستان از طرق قانونی و صدور مجوز ورود تجهیزات از جمله «ریل» به محل کار را ایجاد کند.
سرکنسول ایران در هرات از آمادگیهای کامل طرف ایرانی به دلیل آغاز کار ریل گذاری بخش سوم این پروژه در خاک افغانستان خبر داد و افزود: تجهیزات و امکانات فنی در نقطه صفر مرزی دپو است، مهندسان، نیروهای متخصص و کارگران نیز آماده هستند تا به محض اینکه مقدمات ورود آنان آماده شود، وارد محل کار شوند.
وی رویکرد مثبت ۲ طرف قرارداد را به دلیل تسریع کار با اهمیت خواند و خاطرنشان کرد: با این وضعیت پروسه ریل گذاری در خاک افغانستان تا بعد از عید فطر را شاهد خواهیم بود.
وی حمایت، مسئولان محلی و فرماندهی نیروهای مرزی در تامین امنیت این پرژه را قابل قدر دانست و افزود: با عزم جدی که مقامات افغانستانی دارند، مشکل خاصی در برابر اجرایی شدن این طرح زیربنایی وجود نخواهد داشت.
«محمد رضا پهلوان نژاد» فرماندار «خواف» استان خراسان رضوی که ریاست این هیات را بر عهده داشت نیز آمادگی کامل طرف ایرانی را به دلیل آغاز کار مجدد این پروژه اعلام کرد.
هزینه ۲۰۰ میلیون دلاری ایران برای راه آهن خواف-هرات
پهلواننژاد با بیان اینکه ۸۰ کیلومتر خط آهن «هرات- خواف» در داخل خاک ایران در دست اقدام است، گفت: شرکت مجری طرح آمادگی دارد تا قطعه سوم این پروژه که در خاک افغانستان است را بزودی اجرایی سازد.
رئیس هیات ایرانی افزود: جمهوری اسلامی ایران ۲۰۰ میلیون دلار را به دلیل احداث ۱۴۲ کیلومتر راهآهن «هرات – خواف» هزینه کرده که ۶۰ کیلومتر از این راه آهن در داخل خاک افغانستان احداث خواهد شد.
پهلوان نژاد از والی هرات خواست تا سهولتهایی را به دلیل تسریع کار، رفت و آمد مهندسان و همچنان انتقال وسایل و تجهیزات مورد نیاز به داخل خاک افغانستان فراهم سازد.
والی هرات: برای پشتیبانی از بخش سوم پروژه راه آهن هرات-خواف آمادگی کامل داریم
در همین حال «محمد آصف رحیمی» والی هرات حضور هیات با صلاحیت جمهوری اسلامی ایران در خصوص آغاز کار بخش سوم راه آهن «هرات – خواف» را گرامی داشت و گفت: ۲ ملت ایران و افغانستان سالیان متمادی را در کنارهم به گونه مسالمتآمیز زندگی کردند و جمهوری اسلامی ایران همواره در کنار دولت و ملت افغانستان بودهاست.
والی هرات در حالیکه از کمکهای بلاعوض جمهوری اسلامی ایران به مردم افغانستان تقدیر کرد، آمادگی کامل و پشتیبانی اداره محلی هرات از این پروژه مهم را ابراز داشت.
رحیمی افزود: مشکل خاصی بر سر راه اجرایی شدن این پروژه وجود ندارد و دولت افغانستان متعهد است تا به دلیل هر چه بهتر انجام شدن این پروژه امنیت تامین و تسهیلات لازم برای مهندسان و کارگران راه آهن «هرات – خواف» ایجا شود.
والی هرات علاقهمندی و عزم جدی اداره محلی بخاطر سرعت بخشیدن به روند احداث خط آهن را متذکر شد و تاکید کرد: خوشبختانه اراده قوی سیاسی بین دولتمردان ۲ کشور در این باره وجود دارد و به زودی شاهد آغاز کار ریل گذاری راه آهن در مناطق مرزی ولایت هرات خواهیم بود.
منبع: فارس