۶ اردیبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۲۴

عرضه محصولات تراریخته بدون برچسب گذاری، تضییع حقوق‌ مصرف‌کنندگان است

دبیر انجمن ارگانیک ایران گفت: عده‌ای در تلاش هستند واردات نامتعارف محصولات تراریخته را مجوزی تلویحی بر ضرورت تولید و رهاسازی این محصولات در داخل کشور قلمداد نمایند؛ با وجود اینکه تا این لحظه هیچ گیاه تراریخته ای مجوز تولید نگرفته است.

به گزارش عیارآنلاین، رضا نورانی-دبیر انجمن ارگانیک ایران- در خصوص وضعیت محصولات دستکاری شده ژنتیکی (تراریخته) در کشور بیان داشت: انتقادات جدی و فراوانی از سوی جامعه علمی، تشکلهای صنفی و سازمانهای مردم نهاد کشور نسبت به مخاطرات محصولات دستکاری شده ژنتیکی (تراریخته) در حوزه سلامت و محیط زیست مطرح شده است؛ امادر صفحه ۳۶۰ برنامه توسعه کشور بر «تولید انبوه و تجاری سازی محصولات تراریخته با اولویت پنبه و برنج» تاکید شده است.

او افزود:طبق اخبارغیر رسمی سالانه بیش از پنج از میلیارد دلار محصولات دستکاری شده ژنتیکی (تراریخته) به کشور وارد می شود، واردات محصولات تراریخته بدون برچسب گذاری آنها مصداق بارز «تضییع حقوق شهروندان» و برخلاف آئین نامه اجرایی قانون ایمنی زیستی و کنوانسیون ایمنی زیستی کارتاهنا مصوب مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۸۲است.

 نورانی د رادامه گفت: عده ای در تلاشند واردات بحث انگیز و نامتعارف محصولات تراریخته را مجوزی تلویحی بر ضرورت تولید و رهاسازی این محصولات در داخل کشور قلمداد نمایند. با وجود اینکه تا این لحظه هیچ گیاه تراریخته ای مجوز تولید نگرفته است، در برنامه ششم توسعه کشور تولید انبوه و تجاری محصولات دستکاری شده ژنتیکی با اولویت پنبه و برنج گنجانده شده است.

او افزود: طبق ماده ۲ قانون ایمنی زیستی ایران «دولت مکلف است تمهیدات لازم را برای انجام تولید و رهاسازی موجودات زنده تغییر شکل یافته ژنتیکی را از طریق بخش غیر دولتی فراهم آورد».مطابق این قانون بخش دولتی مکلف است ضمن نظارت و ارزیابی مخاطرات محصولات تراریخته تمهیدات لازم را برای بخش خصوصی ایجاد نموده و مجوز صادر نماید!! پس مطابق قانون بخش دولتی نمی تواند تولید کننده محصولات دستکاری شده ژنتیکی (تراریخته) باشد.بنابراین ایجاد تکلیف در برنامه ششم توسعه کشور مبنی بر تولید انبوه و تجاری محصولات تراریخته -در حالیکه مخاطرات درازمدت این محصولات ارزیابی نشده است-کاملا عجولانه، غیرکارشناسانه و برخلاف اهداف اقتصاد مقاومتی می باشد.

دبیر انجمن ارگانیک ایران تاکید کرد: بر خلاف ادعای ذینفعان محصولات دستکاری شده ژنتیکی (تراریخته)، کشت این محصولات راهکار مناسبی در کاهش گرسنگی نخواهد بود. مطابق آمار بانک جهانی در سال ۲۰۱۲ بیش از ۶/۲ میلیارد نفر از جمعیت جهان درآمدی کمتر از ۲ دلار در روز داشته اند و ۲ میلیارد نفر دسترسی به الکتریسیته ندارند. وقتی مردم قدرت خرید نداشته باشند نمی توانند غذا بخرند. وقتی مردم درآمد نداشته باشند نمی توانند کشاورزی کنند و غذا تولید کنند؛از طرف دیگر طبق گزارش سازمان جهانی غذا و خواربار (فائو) در سال ۲۰۱۵ حدود از ۳۰% محصولات کشاورزی در مرحله برداشت، پس از برداشت و مصرف از بین می روند. پس راهکار رفع سوء تغذیه در جهان در درجه اول مبارزه با فقر و سپس کاهش تلفات محصولات کشاورزی است نه تولید محصولات دستکاری شده ژنتیکی!

دبیر انجمن ارگانیک ایران در پایان یکی از دلایل بی‌توجهی به کشاورزی ارگانیک در ایران را افزایش جمعیت و تصمیم سیاستگذاران بر تولید هر چه بیشتر برای دستیابی به امنیت غذایی و فدا کردن کیفیت برای رسیدن به کمیت عنوان کرد و گفت:عدم استقبال کشاورزان از تولید محصولات ارگانیک به‌دلیل نگرانی از کاهش احتمالی عملکرد محصول در واحد سطح و در نتیجه کاهش درآمد است در صورتی که با اجرای درست کشت ارگانیک محصولاتی با کیفیت و بدون کاهش میزان تولید خواهیم داشت.

منبع: ایلنا

۲

چهره‌ها:

دیدگاه تازه‌ای بنویسید: