۵ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۲۰
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات برنج کشور خبر داد:

ارائه طرح افزایش بهره‌وری آب شالیزارها به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری

طرح افزایش بهره‌وری آب در اراضی شالیزاری طی چند روز آینده تهیه و به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارائه خواهد شد.

عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات برنج کشور امروز از ارائه طرح افزایش بهره‌وری آب در اراضی شالیزاری به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری خبر داد و گفت: با توافق این مؤسسه با معاونت تحقیقات برنج کشور در مازندران این طرح طی چندروزه آینده تهیه می‌شود و برای داوری، تأیید و اخذ بودجه به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارائه می‌شود.

محمدرضا یزدانی با بیان اینکه منظور از بهره‌وری آب تنها میزان مصرف آب نیست، بلکه میزان برداشت محصول از آب مصرف‌شده نیز حائز اهمیت است، افزود: در این طرح با بررسی میزان آب مصرف‌شده برای تولید برنج در نظر داریم علاوه بر کاهش مصرف آب با افزایش تولید، عملکرد را بالا ببریم.

وی خاطرنشان کرد: با کاهش مصرف آب به بررسی واکنش‌های محصول به کم‌آبی خواهیم پرداخت و به‌دنبال اقدام‌های جبرانی از قبیل استفاده از ارقام مقاوم به کم‌آبی خواهیم بود.

عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات برنج کشور تصریح کرد: با تغییر فاصله کشت، عدم استفاده از آب برای مبارزه با علف‌های هرز، معرفی سموم برای مبارزه با علف‌های هرز، استفاده کمتر از آب برای آماده‌سازی زمین در این طرح به‌دنبال افزایش بهره‌وری آب در اراضی شالیزاری هستیم.

یزدانی با تأکید بر اینکه تبعات بحران آب پیش رو در سال‌های آینده جبران‌ناپذیر خواهد بود، مدت‌زمان انجام پروژه را بیش از چهار سال اعلام کرد و ادامه داد: برای انجام تحقیقات و نتیجه‌گیری دو سال و برای ارائه طرح ترویجی، قبول آن از سمت کشاورزان و گسترش آن نیز حداقل دو سال زمان لازم بوده و آنچه مهم است، شروع این طرح است.

وی بودجه مورد نیاز برای اجرای این طرح در استان گیلان را ۳۰۰ میلیون تومان عنوان کرد و یادآور شد: با توجه به آنکه کشت و کار برنج تنها در استان‌های گیلان و مازندران انجام می‌گیرد، برای اجرای این طرح در دو استان به دو برابر این بودجه نیازمندیم و پیشنهاد ما اجرای طرح همزمان در دو استان است.

افزایش پنج تا ۱۰ درصدی بهره‌وری آب در شالیزارها

عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات برنج کشور با تأکید بر اینکه برنج، غذای اصلی مردم کشور است و سیاست‌های دولت نیز مبنی بر حمایت از کشت این محصول است، تأکید کرد: بی‌شک نمی‌توانیم مانع از کشت این محصول شویم و باید بتوانیم با ترویج کشت با آب کمتر مانع از عدم کاشت برنج شویم و حتی اگر نمی‌توانیم کاشت را افزایش دهیم، میزان کاشت برنج را در حالت پایدار و ثابت داشته باشیم.

یزدانی اظهار داشت: برنج برای مردم استان‌های تهران، اصفهان، شیراز و… صرفاً غذا است، در حالی که این محصول برای مردم استان‌های گیلان و مازندران همه زندگی‌مان است و جزئی از فرهنگ و اقتصاد ما محسوب می‌شود.

وی با اشاره به اینکه در استان‌های گیلان و مازندران ۵۰۰ هزار نفر مستقیم و ۱٫۵ میلیون نفر غیرمستقیم از تولید این محصول امرارمعاش می‌کنند، گفت: برای هر هکتار محصول برنج، ۱۰ هزار مترمکعب آب مصرف می‌شود که این میزان در مقایسه با بسیاری از محصولات اصلاً میزان قابل توجهی محسوب نمی‌شود و ما به‌دنبال کاهش این مقدار آب هستیم.

یزدانی با بیان اینکه پیش‌بینی می‌کنیم با اجرای این طرح پنج تا ۱۰ درصد بهره‌وری آب را افزایش دهیم،‌ افزود: با توجه به مصرف دو میلیارد مترمکعب آب برای تولید برنج در استان گیلان با افزایش پنج تا ۱۰ درصدی بهره‌وری آب خواهیم توانست ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون مترمکعب در مصرف آب صرفه‌جویی کنیم که میزان قابل توجهی خواهد بود.

وی در پایان خاطرنشان کرد: در مراحل بعدی نیز با معرفی ارقام زودرس قادر خواهیم بود بهره‌وری آب در اراضی شالیزاری را افزایش دهیم.

تلگر

چهره‌

دیدگاه تازه‌ای بنویسید: