۲۴ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۵۶

اختصاص ردیف بودجه برای رفع مشکلات تغذیه کشور

سوءتغذیه همیشه به‌دلیل کمبود موادغذایی یا مختص کشورهای آفریقایی نیست. در ایران مشکلات تغذیه‌یی وجود دارد. این مشکلات موثر بر سلامت در هفت استان کمتر برخوردار کشور در سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور بررسی شد. طبق این بررسی‌ هفت استان سیستان‌وبلوچستان، هرمزگان، کهگیلویه‌وبویراحمد، کرمان، بوشهر، ایلام و خوزستان مشکلات سوء‌تغذیه‌یی بیشتری دارند و باید به‌عنوان استان‌های هدف برای بهبود کیفیت تغذیه مورد توجه قرار گیرند.

به گزارش عیارآنلاین، در مقابل این سوءتغذیه ناشی از کمبود مواد غذایی یا مصرف نادرست و استفاده از رژیم‌های غلط، برخی استان‌ها از سوءتغذیه ناشی از پرخوری، غذاهای آماده، فست‌فود و شیوع چاقی و دیابت رنج می‌برند. حاصل این نشست تشکیل کمیته‌های ۶‌گانه سلامت با مسوولیت دانشگاه‌های علوم پزشکی، غذای سالم با مدیریت جهاد کشاورزی، دسترسی به غذای سالم، با مسوولیت اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان، توانمندسازی جوامع محلی، با مسوولیت معاونت امور اجتماعی استانداری، ارتقای سواد و فرهنگ مصرف با مسوولیت سازمان صداوسیما و کمیته حمایت تغذیه‌یی با مسوولیت اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی هر استان و زیرنظر استانداران محترم بود.

ریاست جلسه بررسی مشکلات تغذیه‌یی در هفت استان کشور در گفت‌وگویی تلفنی می‌گوید: «استان‌هایی که مشکل سوءتغذیه قابل‌توجه در برخی گروه‌های آسیب‌پذیر دارند را بررسی کردیم و برای رسیدگی عاجل برای این استان‌ها که حاشیه امن غذایی پایینی دارند، کمیته‌یی تشکیل شد.»
سعید نمکی بااشاره به هدف این کمیته می‌افزاید: «هدف این کمیته مشخص شده است؛ روی برطرف کردن فاکتورهای اصلی تغذیه در استان‌ها (به‌ویژه مدارس، زنان باردار، کودکان، سالمندان و گروه‌های آسیب‌پذیر) تمرکز کاملی داشته باشیم.

دوم اینکه توانمندسازی در افزایش بضاعت اقتصادی مردم، اصلاح الگوهای کشاورزی و کشت، اصلاح الگوی تغذیه‌یی افراد با آموزش‌های مختلف و غنی‌سازی فاکتورهای غذایی انجام دهیم. آموزش‌های لازم برای استفاده بهینه از منابع غذایی موجود در استان ارائه خواهیم کرد.»معاون توسعه امور اجتماعی و عمومی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور با بیان اینکه هزینه‌های این پروژه زیرنظر استانداران صورت می‌گیرد، می‌گوید: «هزینه‌ها از این طریق در سطح استانی و ملی تامین خواهد شد.

این کمیته هنوز در حال بررسی و جمع‌بندی هزینه‌هاست و قطعا بخشی از هزینه‌ها از بودجه امسال و بخشی از آن را از بودجه سال آینده تامین خواهیم کرد.»وی بااشاره به ضرورت رفع اقتصادی سوءتغذیه تاکید می‌کند: «به نظر ما این هزینه نیست بلکه سرمایه‌گذاری طولانی‌مدت است. اگر ما بتوانیم به گروه‌های آسیب‌پذیر از نظر الگوهای تغذیه‌یی کمک کنیم قطعا از هزینه‌های اجتناب‌ناپذیر بعدی جلوگیری خواهد کرد.

سوءتغذیه از نظر ما «ام‌المرض» است و می‌تواند باعث ابتلا به بیماری‌های عفونی، قوای جسمی و فکری کودکان، مشکلات طول بارداری برای زنان باردار و کودکان زیر منحنی رشد شود. ما به‌پروژه به‌عنوان یک سرمایه‌گذاری ملی نگاه می‌کنیم.»

مکمل‌ها در دسترس زنان
سعید نمکی با بیان اینکه در برخی موارد سوءتغذیه ناشی از نبود غذایی نیست، می‌افزاید: «استفاده غلط، پرهیزهای نابجا و رژیم‌های نادرست باعث سوءتغذیه می‌شود. عدم اشراف مردم به شیوه درست مصرف موادغذایی یکی از عمده‌ترین دلایل سوءتغذیه در ایران است. انرژی خودمان را در این طرح روی آموزش‌ها برای استفاده بهینه از منابع در دسترس گذاشته‌ایم.»

معاون توسعه امور اجتماعی و عمومی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، بااشاره به توزیع رایگان قرص‌های مکمل به زنان باردار در طرح تحول سلامت می‌گوید: «این قرص‌ها می‌تواند بخشی از سوءتغذیه را تحت‌الشعاع قرار دهد، به‌ویژه سوءتغذیه کمبود آهن که در زنان ما یکی از راهکارهایی است که تاثیر بسزایی دارد، ضمن آنکه درصدد هستیم مکمل‌های کلسیم و ویتامین D که یکی از عوامل پوکی استخوان است را هم توزیع کنیم. ما از استان‌های پایلوت و شهرهایی که بیشترین شیوع را داریم، شروع می‌کنیم و آن را به‌عنوان یک طرح ملی در کل کشور توسعه می‌دهیم.»به گفته وی، در استان‌های برخوردارتر، مشکل سوءتغذیه تفاوت دارد و آن هم چاقی است.

به آن هم می‌پردازیم زیرا معتقدیم که چاقی در کودکان به‌دلیل رژیم‌های چرب و نامناسب، استفاده از فست‌فودها و بی‌تحرکی عاملی است در ایجاد دیابت‌های زودرس، فشار خون بالا و سکته‌ها در سنین جوانی و نوجوانی. آموزش‌هایی را از مدارس شروع می‌کنیم تا با تغییر شیوه الگوی تغذیه از دوران کودکی در پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر موفق باشیم. طبق بررسی‌های این کمیته زنان به‌ویژه زنان باردار، کودکان و سالمندان بیشتر در معرض سوءتغذیه هستند.

سعید نمکی معاون توسعه امور اجتماعی و عمومی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، در این مورد می‌گوید: «نخستین برنامه ما برای این سه قشر آموزش است. دومین غنی‌سازی برنامه غذایی و سومین در دسترس قرار دادن مکمل‌های غذایی اصلی فاکتورهایی است که در این سه گروه هدف روی آن کار می‌کنیم.»

وی در ادامه می‌افزاید: «ما معتقدیم زنان بیشترین گروه آسیب‌پذیر را تشکیل می‌دهند. به هر حال زنان با آموزش‌هایی که می‌گیرند، می‌توانند در کاهش سوءتغذیه بقیه اعضای خانواده (به‌ویژه گروه آسیب‌پذیر کودک) موثر باشند. نباید از یاد ببریم که زنان هستند که با آگاهی، از شیر خود برای نوزادان‌شان استفاده کنند، ضمن آنکه در خونریزی‌هایی که در طول ماه دارند، ذخیره آهن و هموگلوبین زنان کاهش پیدا می‌کند و رسیدگی به آن می‌تواند در سلامت آنها تاثیر بسزایی بگذارد.»

منبع: سلامت نیوز

تلگر

چهره‌

دیدگاه تازه‌ای بنویسید: