به گزارش سرویس انرژی عیارآنلاین، هفته گذشته (۱ اردیبهشت)، برای اولین بار اوراق سلف نفت کوره با هدف تأمین مالی طرح های توسعه ای شرکت ملی نفت ایران و به صورت ریالی در بورس انرژی کشور عرضه شد. عرضه این اوراق با استقبال بالای مردم روبرو شد به گونه ای که با وجود مهلت یک هفته ای برای عرضه سری اول این اوراق به ارزش ۵۰ میلیارد تومان، تمامی این اوراق منتشر شده ظرف مدت دو روز به فروش رسید. سود روز شمار این اوراق ٢٣ درصد و در یکساله آن، ٢۵ درصد است. البته این سود می تواند در صورت افزایش قیمت نفت کوره تا سقف ٢٨ درصد نیز افزایش یابد. امروز (۹ اردیبهشت) قرار است سری دوم این اوراق به ارزش ۵۰ میلیارد تومان عرضه شود و به نظر میرسد استقبال مناسب مردم از خرید این اوراق ادامه داشته باشد. اخیرا علی کاردر، معاون سرمایه گذاری و تامین مالی شرکت ملی نفت ایران در مصاحبهای درباره احتمال ادامه عرضه این اوراق گفته است: «ما به دلیل اینکه برای پروژههای توسعه میادین به منابع مالی زیادی نیاز داریم، به عرضه اوراق سلف نفت کوره در بازار ادامه خواهیم داد».
انتشار اوراق سلف فرآورده های نفتی در بورس انرژی با هدف تامین مالی طرح های توسعه ای شرکت ملی نفت ایران از اوایل سال ۱۳۹۳ در دستور کار وزارت نفت قرار گرفت و عرضه موفق آن نشاندهنده پتانسیل بالای استفاده از منابع مالی مردم برای تامین مالی پروژه های صنعت نفت با استفاده از ابزارهای مناسب است. یکی از این ابزارها که شباهت زیادی با اوراق سلف نفت کوره نیز دارد و وزارت نفت می تواند برای تامین مالی پروژه های صنعت نفت سراغ آن برود، اوراق سلف نفت خام است. در قانون بودجه سال ۱۳۹۱ نیز مجوز انتشار ۱۰ میلیارد دلار اوراق سلف نفت خام به وزارت نفت داده شده بود، اما به دلیل مشکلات عملیاتی و خلاء قوانین و مقررات مورد نیاز برای انتشار این اوراق، این موضوع تاکنون اجرایی نشده است. در صورت استفاده از این ابزار تامین مالی، کشور از منافع آن از جمله موارد زیر بهره مند می شود:
الف- تأمین مالی پروژههای نفتی و کمک به ساخت داخل: انتشار اوراق سلف نفتی یا فرآورده های نفتی توسط شرکت ملی نفت ایران میتواند این شرکت را در تأمین بخشی از هزینههای مورد نیاز طرحهای توسعهای خود یاری کند. بهخصوص اینکه تأمین مالی ریالی (فروش اوراق سلف به ریال)، خود ابزاری برای توسعه شرکتهای داخلی و تأمین فناوریها و تجهیزات در داخل کشور خواهد شد. زیرا تا زمانی که اعتبار در اختیار شرکت ملی نفت ایران یا هر شرکت دولتی دیگر به شکل ارزی باشد، نخستین راهی که برای تأمین تجهیزات و فناوریهای مورد نیاز، به ذهن مدیران میرسد، شرکتهای خارجی هستند اما تأمین مالی ریالی، جایگاه گزینههای داخلی برای تأمین نیازهای مختلف پروژههای توسعهای را پررنگتر میکند.
ب- شکلگیری شاخص ریالی قیمت نفت و فرآورده های نفتی در منطقه خلیج فارس: انتشار اوراق سلف نفتی یا فرآورده های نفتی و رونق معاملات ریالی آن، منجر به شکلگیری بازاری با سیالیت بالا خواهد شد. قیمت ریالی شکل گرفته در چنین بازاری ناشی از رقابت کامل عرضهکنندگان اوراق و خریداران آنها است. چنین قیمتی این قابلیت را دارد که به مرجع ریالی قیمتگذاری سایر نفت خامها و فرآورده های نفتی بخصوص در منطقه خلیج فارس تبدیل شود.
ج- جمع آوری نقدینگی: اوراق سلف نفتی یا فرآورده های نفتی، جذابیت بسیاری برای صاحبان سرمایه خواهد داشت. این جذابیت باعث میشود بخشی از نقدینگی موجود در بازار وارد معاملات این اوراق سلف شود و پیامدهای منفی این نقدینگی (مانند ایجاد نوسان در بازار مسکن، ارز و طلا و افزایش نرخ تورم) محدود گردد.
در مجموع، با توجه به نیاز صنعت نفت به تامین منابع مالی برای اجرای پروژه های توسعه ای، سودآوری مناسب بسیاری از پروژه های بالادستی نفت و گاز و همچنین مزایای مهم انتشار اوراق سلف نفتی و فرآوردههای نفتی، ضرورت دارد که توجه جدی به جذب منابع مالی مردم برای اجرای این پروژه ها با استفاده از راهکارهای مناسبی مانند این اوراق در دستور کار مسئولین وزارت نفت قرار گیرد.